beoordeling CR-V3 batterijen en de oplaadbare versie.
rechterkant
        Mouse-over voor
           start en stop
spacerenvelop
Geachte bezoeker,
welkom op onze site.

Orders onder € 10.00 kunnen alleen geleverd worden met een bijdrage van € 2.50 in verzending en verpakking.

Dit geldt alleen voor postlevering. Voor pakjes gelden andere regels, zie daarvoor de uitleg bovenaan deze pagina.
maand actie studio
aanbieding
maand aktiealarm licht
Alarm Lamp met 16 felle Led's.
 lichtbox 10 x 15
Lichtbox, plat, 10x15cm daglicht.
gereedschap accu
Vervangende accu's voor gereedschap.
filters
Ruime collecie filters, ringen, adapters, zonnekappen enz.
 batterij laders
Laders voor alle soorten accu's
proj.lampen
Optische lampen.
Led Lenser
Led Lenser lampenOplaadbare CR-V3

Uittreksel uit de Batterijspecial van Fotovisie, vakblad voor de fotohandel, uitgave aug. 2004
Met toestemming van en dank aan Johan W. Elzenga
CR-V3 batterijen worden steeds meer gebruikt in digitale fotocamera's.

Het voordeel van deze batterij is dat ze op lithiumbasis is, waardoor ze een aanmerkelijk hogere capaciteit kan leveren dan de vergelijkbare alkaline cel.   De vorm is bijzonder handig omdat de CR-V3 min of meer de vorm heeft van twee alkaline of NiMH batterijen en in de meeste camera's dus ook deze batterijen kan vervangen, of zelf vervangen kan worden door  alkaline of NiMH cellen.

Een nadeel tot is dat de batterij niet oplaadbaar was, maar dat probleem bestaat niet meer.
Er is nu een oplaadbare Li-ion CR-V3 en een passende lader ervoor.  Deze batterij heeft een groot voordeel t.o.v. twee oplaadbare NiMH penlites die je natuurlijk ook zou kunnen blijven gebruiken. Echter,
2 st. NiMH batterijen leveren  een spanning van 2.4v, terwijl li-ion en lithium 3v afgeven.
Het gevolg is dat een oplaadbare Li-ion batterij van 3v -1100mAh zeker zoveel vermogen (opnames) levert als een set NiMH penlites van 2200mAh.
Tot zover is er dus geen verbetering, temeer niet omdat NiMh goedkoper is.  Maar, Li-ion heeft een groot voordeel boven NiMH, de zelfontlading (vermogensverlies door langzaam leeglopen van de batterij) van Li-ion is aanmerkelijk lager als die van NiMH batterijen.
NiMH verliest zonder gebruikt te worden al 15 tot 20% van zijn vermogen binnen 24 uur na de lading, en vervolgens eenzelfde percentage of nog meer elke maand ! Er zijn zelfs rapporten die spreken van 70% in de eerste maand.
De zelfontlading van Li-ion is aanzienlijk minder, max. 20% de eerste maand.
Ook een (prijs)nadeel is dat je voor deze Li-ion batterij een speciale lader moet kopen, laden op een AA lader is niet mogelijk.

De 'fotovisie crew' voerde een test uit waarbij een Pentax *istD via "remote software" op de computer werd aangestuurd. Op die manier kon de camera op intervalopnamen worden gezet zonder dat het geheugenkaartje vol raakt.  Bij de test stond de flitser aan en maakte de camera elke 2 minuten een opname. Met een setje van 4 NiMH penlites die 10 uur tevoren vers waren opgeladen maakte de camera 245 opnamen voor de batterijn het opgaven. Een gelijke test met de Samsung oplaadbare
CR-V3 leverden 203 opnamen. Een verrassing en een tegenvaller.


De test werd herhaald waarbij de batterijen 20 uur bleven liggen voordat de test begon.   Voor de CR-V3 maakte dat geen verschil, er konden nog steeds 203 opnamen mee gemaakt worden. De NiMH penlites leverden opnieuw tot verrassing 241 opnamen, iets minder maar nog altijd meer als met de Li-ion CR-V3 !!

De voorlopige conclusie van het Fotovisie team is dat de oplaadbare Li-ion CR-V3 wel het voordeel heeft van een geringe zelfontlading, maar dat de voorsprong in vermogen inmiddels is gedicht door de 2300mAh NiMH batterijen.

Een volgende 'gewone' test ' waarbij de camera op normale wijze een weekje werd gebruikt en waarbij flink werd gefotografeerd toonde de verschillen wel aan. Nu viel de capaciteit van de oplaadbare penlites flink terug en kwam na ca 100 opnamen al de :batterij leeg" waarschuwing.   Kennelijk speelde de zelfontlading nu wel een flinke rol.
De Li-ion CR-V3 had daar geen last van en leverde nog steeds 200 opnamen.