Een (gereedschap) accu is een samengesteld systeem van bv. 6 of meer losse cellen. Elke cel levert 1.2v spanning. De capaciteit van de cel kan 1500, 2000 of 3000 mAh zijn.
6 Cellen in serie gekoppeld leveren dan 6 x 1,2v = 7,2 volt spanning.
De capaciteit blijft in deze constructie 1500mAh.
12 cellen in serie leveren dan 14.4 v. met 1500mAh vermogen enz.

 Het verschil tussen Ni-CD, Ni-MH en Li-ion.
Accu's  verschillen in chemische samenstelling,De meest voorkomende oplaadbare batterijen zijn:
NiCAD batterijen
Het oertype van de oplaadbare batterij. Er zit behoorlijk wat cadmium in dat we niet meer zo maar in de vuilnisbak kunnen gooien.
Met name het geheugeneffect stelt de NiCd batterij in een kwaad daglicht. De grootste boosdoener is eigenlijk niet de batterij, maar de gebruiker die hem niet goed gebruikt.(te lang leeg laten liggen, halverwege weer opladen )
Een goede vuistregel is dat NiCD geladen moet worden als het voltage onder 1.1 per cel valt, (ca 10% onder nominaal, dus 6.7 ipv 7.2v ) meer hoef je eigenlijk niet in de gaten te houden.
NC cellen kunnen hoge stromen leveren. Ze worden niet gauw te heet tijden het gebruik. Ze kunnen goed snelgeladen worden. Met verstand gebruikt kunnen ze makkelijk ouder worden dan NiMH cellen !!  Spanning 1.2 volt, die redelijk constant tijdens de ontladingscyclus blijft.   Ni-CAD cellen hebben een hoge zelfontlading
( ca. 100% in 4 maanden)
NiMH batterijen
Nikkel-Metaal Hydride batterijen kunnen tot drie keer zoveel capaciteit bevatten als de Nikkel-Cadmium batterijen van dezelfde vorm. NiMH cellen zijn duurzaam en ze hebben een snelle laadtijd. Ze zijn in in geringer mate onderhevig aan het geheugeneffect. Voor de meeste gebruikers toch wel makkelijker om mee te werken dan met de Nicad systemen. Per cel kan er meer stroom (mAh) in dan in een Nicad batterij Ze zijn minder milieubelastend dan NC. Ze kunnen gewoon met ouderwetse NC snelladers geladen worden, zet er dan wel een timer op zodat de cellen niet kapot branden. Evenals Ni-CD hebben ze een aanzienlijke zelfontlading ( ca. 100% in 4 maanden)
Li-ion batterijen
Nieuwste systeem in oplaadbaare cellen. Lichtgewicht,  een Li-ion batterij weegt ca de helft van een vergelijkbaar NiMH pack.  Hoge capaciteit en voldoende geheugenvrij terwijl de zelfontlading aanzienlijk lager is dan die van de hierboven genoemde soorten.
Wanneer de batterij voor langere tijd niet gebruikt zal worden kan ze gewoon worden weggelegd  en aan de zelfontlading overgelaten worden, zonder nadelige gevolgen voor de cellen.  Dit in tegenstelling tot Nicad dat altijd eerst ontladen moet worden.