rechterkant
        Mouse-over voor
           start en stop
spacerenvelop
Geachte bezoeker,
welkom op onze site.

Orders onder € 10.00 kunnen alleen geleverd worden met een bijdrage van € 2.50 in verzending en verpakking.

Dit geldt alleen voor postlevering. Voor pakjes gelden andere regels, zie daarvoor de uitleg bovenaan deze pagina.
maand actie studio
aanbieding
maand aktiealarm licht
Alarm Lamp met 16 felle Led's.
 lichtbox 10 x 15
Lichtbox, plat, 10x15cm daglicht.
gereedschap accu
Vervangende accu's voor gereedschap.
filters
Ruime collecie filters, ringen, adapters, zonnekappen enz.
 batterij laders
Laders voor alle soorten accu's
proj.lampen
Optische lampen.
Led Lenser
Led Lenser lampen


LITHIUM


Citaat uit Wikipedia
Ontdekking

Lithium werd in 1817 ontdekt door Johan Arfwedson. De naam is afgeleid van het Griekse λιθος (lithos) dat steen betekent. Arfvedson ontdekte het element tijdens het onderzoeken van mineralen die afkomstig waren van het Zweedse eiland Utö. Christian Gmelin observeerde in 1818 dat lithiumzouten in een vlam een heldere rode kleur gaven. Geen van beide heren was echter in staat lithium te isoleren. De eerste isolatie van lithium gebeurde tijdens de elektrolyse van lithiumoxide door Humphry Davy. In 1923 werd lithium voor het eerst op grote schaal geproduceerd door het Duitse bedrijf Metallgesellschaft AG, waar men lithium verkreeg door middel van elektrolyse van een mengsel van lithiumchloride en kaliumchloride.

 

Toepassingen

Lithium wordt toegepast in legeringen voor warmteuitwisseling. Het heeft een grote specifieke warmte. Het Li+ ion is bijzonder klein en mobiel. Er zijn een aantal vaste stoffen met een gelaagde structuur waar het tussen de lagen kan indringen. Deze interkalaten zijn interessante materialen voor vaste stof batterijen. Bovendien heeft lithium een hoog elektrochemisch potentiaal. Het metaal wordt gebruikt in de organische synthese. De halogeniden zoals lithiumchloride en lithiumbromide zijn hygroscopisch en worden als droogmiddelen gebruikt. Het stearaat is een veelgebruikt smeermiddel bij hoge temperaturen. Lithium wordt ook toegevoegd aan speciale glassoorten, bijvoorbeeld om telescoopspiegels van te maken.

Toepassing

Een 3 of 3.6 volt stroombron voor hoge energieopslag met grote betrouwbaarheid en houdbaarheid.
Uiterst geschikt voeding voor geheugen back-up.   De zeer geringe zelfontlading van het systeem maakt de cel tenminste 10 jaar houdbaar.  Voor alle toepassingen waar een stabiel voltage en lange levensduur vereist is in
een omgeving van  -60°C tot +85°C.
De laatste jaren worden de lithium AA en AAA batterijen steeds meer gevraagd. Deze 1.5 volt batterijen hebben
alleen maar voordelen t.o.v. de standaard alkaline batterij. Sterker, lichter, een zeer geringe zelfontlading en te
gebruiken onder de meest extreme temperaturen.
Ze ontbreken nooit in de bagage van de professionals, waar ze zich ook bevinden. Let wel op !! Ze zijn NIET oplaadbaar !!!

Toxicologie en veiligheid

Hoewel oplossingen van lithium niet bijzonder giftig zijn, moet het vanwege zijn medische effecten toch met voorzichtigheid behandeld worden. Het metaal is brandbaar en kan in contact met water tot ontploffingen leiden. Contact met de huid moet vermeden worden.

Gangbare soorten batterijen

Batterijen kunnen worden onderverdeeld in oplaadbare en niet-oplaadbare batterijen. De eerste categorie wordt accu
 genoemd
, de laatste ook wel wegwerpbatterij of eenmalige batterij. Beide typen worden veel gebruikt.

Wegwerpbatterijen

Een wegwerpbatterij is bedoeld om eenmalig gebruikt te worden tot de erin opgeslagen elektrochemische energie is verbruikt. Dergelijke batterijen worden met name gebruikt in kleine draagbare apparaten die weinig energie verbruiken (bijvoorbeeld: afstandsbedieningen, horloges). Wegwerpbatterijen kunnen niet worden opgeladen. Dit toch proberen is zelfs gevaarlijk, aangezien er een chemische reactie kan optreden waardoor de batterij kan ontploffen.

Wegwerpbatterijen zijn er in de volgende soorten:

Kathode Anode Opmerking Eigenschap Toepassingsvoorbeeld
Zinkkoolstof bruinsteenmassa zinkbeker Elektrolyt: salmiakzout of zinkchloride zaklamp, klok
Alkaline bruinsteenmassa zinkpoederpasta hogere energieopbrengst discman, afstandsbediening
Zink-lucht lucht zinkpoederpasta milieuvriendelijk alternatief voor kwikbatterij knoopcellen voor gehoorapparaten
Zilveroxide zilveroxide zinkpoederpasta zeer kleine knoopcellen horloge
Lithium-mangaanoxide mangaandioxide lithiumfolie zeer hoge energiedichtheid camera's, mobiele telefoons

Modellen

De afmetingen en elektrische eigenschappen van batterijen zijn gestandaardiseerd, zodat dezelfde batterij in verschillende apparaten kan worden gebruikt. Enkele veelgebruikte soorten batterijen zijn:

N   LR1 cilinder L 30.2 mm, D 12 mm 1.5 V
AAAA   LR61 cilinder L 42 mm, D 8 mm 1.5 V
AAA R03 LR03,MN2400,AM4,UM4,HP16,micro cilinder L 44.5 mm, D 10.5 mm 1.5 V
AA R6 LR6,MN1500,AM3,UM3,HP7, mignon, penlite cilinder L 50 mm, D 14.2 mm 1.5 V
C R14 LR14,UM2,MN1400,HP11 cilinder L 43 mm, D 23 mm 1.5 V
D R20 LR20,MN1300,UM1,HP2 cilinder L 58 mm, D 33 mm 1.5 V
PP3 6F22 6R61,MN1604 rechthoekig 48 mm x 25 mm x 15mm 9 V

Oplaadbare batterijen

Oplaadbare batterijen (eigenlijk: accu) worden vele malen hergebruikt. Ze kunnen worden opgeladen door er een externe stroombron op aan te sluiten, waardoor de chemische processen in de batterij zich in omgekeerde richting voltrekken. De externe stroombron wordt batterijlader of kortweg lader genoemd.

Milieu

De zware metalen kwik en cadmium, die in batterijen worden gebruikt, zijn schadelijk voor het milieu. Daarom moeten lege batterijen, en met name cadmium- en kwikbatterijen, niet bij het gewone afval worden gegooid, maar ingeleverd als klein chemisch afval of bij een inzamelpunt voor lege batterijen.

Op basis van de Europese richtlijn van 1991 (911157/EEG), mochten batterijen al niet meer dan 5 gewichtsprocenten kwik bevatten - met uitzondering van knoopcellen. Sinds die tijd zijn alternatieven als lithium-batterijen en zink-lucht knoopcellen beschikbaar gekomen. Daarom mogen van de Europese richtlijn in 1998 (981101/EG) knoopcellen nog maar 2 gewichtsprocenten kwik bevatten. Andere batterijen mogen helemaal geen kwik (minder dan 0,0005 gew.%) meer bevatten. Nikkel-Cadmium batterijen zijn sinds kort niet meer in gebruik.

Producenten zijn verplicht te zorgen voor de inzameling van lege batterijen. Daartoe is de Stichting Batterijen (Stibat) opgericht.